A megye általános jellemzői

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Magyarország észak-keleti részén található, népessége alapján az ország harmadik legnagyobb megyéje, lakosainak száma megközelíti a 600 ezer főt. Központja a 120 ezer lakosú Nyíregyháza, 3 órányi utazással érhető el Budapestről.

A megye földrajzi sajátossága, hogy három országgal határos: Ukrajnával, Romániával, valamint a Szlovák Köztársasággal. A szomszédos három ország határmenti régióival a megyének nagyon intenzívek a gazdasági kapcsolatai.

Az üzleti világ érdeklődése egyre fokozódik a megye irányába, így mára ez az országrész vált a kelet-nyugati kereskedelem egyik központjává.

A megye gazdasági jellemzői

A megyében kevés a nagyvállalat, viszont a kis- és középvállalatok száma dinamikusan növekszik.

A termőföld minősége az országos átlagnál gyengébb, viszont néhány mezőgazdasági növény termeléséhez ideálisak a klimatikus viszonyok. Ezt mutatja az is, hogy itt termelik meg az ország almatermelésének a felét, a dohány közel hetven százalékát, a burgonya kb. húsz százalékát.

Kelet-Európa legnagyobb "szárazföldi kikötője" a záhonyi vasúti csomópont. A volt Szovjetunió területén létrejött önálló államokkal lebonyolódó vasúti áruforgalom meghatározó szerepet tölt be a Kelet- Nyugat közötti gazdasági kapcsolatokban.

Budapestről a megye autóval a 4-es számú autóúton vagy az M3-as autópályán közelíthető meg (az autópálya a közeljövőben fog az Ukrán határig kiépülni). Nyíregyházán repülőtér is található, mely bel- és külföldi kisgépek fogadására alkalmas.

A megyében meghatározó az élelmiszeripar, melynek szinte valamennyi ága kifejlődött.

Figyelembe véve az általános és gazdasági jellemzőket, valamint az itt élő emberek tenni akarását és erő feletti munkáját, a megyének minden lehetősége meg van arra, hogy egy több országot érintő regionális központtá váljék.